MALONÁKLADOVÝ vs. VELKONÁKLADOVÝ TISK

Když hovoříme o tisku, je důležité rozlišovat mezi malonákladovým a velkonákladovým tiskem. Pro pochopení těchto dvou kategorií tisku je klíčové pochopit, jak se liší, kdy je vhodné je použít a jak mohou ovlivnit vaše podnikání či osobní potřeby.

MALONÁKLADOVÝ TISK

Malonákladový tisk zahrnuje výrobu menšího množství tiskovin. Tato metoda je často spojována s digitálním tiskem.

  • Digitální tisk malého formátu: Zaměřuje se na tisk menších rozměrů, jako jsou vizitky, brožury nebo letáky. Díky moderním technologiím je možné tisknout i jednotlivé kusy bez větších nákladů na přípravu.

Moderní technologie maloformátového tisku v akci. Ideální pro vizitky, letáky a brožury.

  • Velkoformátový digitální tisk: Jde o tisk velkých formátů na tiskových plotterech. Ať už se jedná o laserový nebo inkoustový tisk, tento formát je ideální pro plakáty, fotografie nebo jiné tiskoviny s velkou potisknutou plochou.

Impresivní velkoformátový tiskový stroj připravený k tisku plakátů a bannerů.

VELKONÁKLADOVÝ TISK

Tato kategorie zahrnuje výrobu velkých množství tiskovin a často vyžaduje složitou tiskovou přípravu. Mezi běžné technologie patří ofsetový tisk, rotační tisk a sítotisk.

  • Ofsetový tisk: Archový tisk, kde tisková příprava spočívá ve výrobě tiskových desek pro každou barvu.

Klasický ofsetový tiskový stroj, spojení tradice a kvality pro masový tisk.

  • Rotační tisk: Je to metoda, kdy se tiskne kontinuálně na roli místo jednotlivých archů. Vhodné pro tisk novin, časopisů nebo katalogů v nákladu od desetitisíců až po milióny kusů.

Rotační tisková linka v plném provozu, perfektní pro tisk velkých nákladů novin a časopisů.

  • Sítotisk: Používá se pro potisk textilu, papírových tašek a dalších materiálů. Tato technika spočívá v nanášení barvy na podklad přes speciální síto.

Detailní pohled na proces sítotisku, oblíbený především pro potisk textilu a tašek.

ZÁVĚR

Ať už potřebujete tiskoviny pro vaše podnikání, pro osobní potřeby nebo pro propagaci události, je důležité rozumět rozdílům mezi malonákladovým a velkonákladovým tiskem. Vaše rozhodnutí o volbě metody tisku by mělo být založeno na množství potřebných tiskovin, rozpočtu a konečném vzhledu a kvalitě výsledného produktu.